<
>
office renovation in hangzhou
< / >
info
×
Project title: Office Renovation in Hangzhou
Location: Hangzhou, Zhejiang, China
Design Architect: Daipu Architects
Design Director: Dai Pu
Design Team: Dai pu, Luo yaqin, Wang tiantian
No. of floors: 2
Area: 640 sqm indoor, 147 sqm outdoor
Program: office, dubbing, duty, outdoor interview, leisure, storage
Furniture manufacture: Hangzhou Runzhu Science & Technology Co. Ltd
Contractor: Zhejiang Sunshine Decoration Engineering Co. Ltd
Photographer: Xia zhi
Design:  2012.06 - 2012.09
Construction:  2012.09 - 2013.09


This office renovation is located in west of Ba Gua field, Hangzhou, China. The site possesses excellent landscape; however, it was dark and gloomy in the old building. The existing structure had a floor-height of 3.3 m for the ground floor, and the clear height below the beam is only 2.6m, which is comparatively depressing for open office. The height of the second floor was ok, however it did not have enough connection with the ground floor. The old structure layout could hardly exhibit advantage of a double-deck.

So the first consideration was to build up a connection between 2 floors, the connection not only on physical space aspect, but also on psychological perception of people who will work here.  People who will be working downstairs or upstairs could feel the existence of the other part of colleagues, thus to create an ambient of teamwork. 

A lot of attempts have been made. Finally the Barcelona Pavilion of Mies and the painting works of Morandi give a breakthrough. The work of Mies only offered the idea for the 2-dimensional design, whilst the approaches of Morandi were good examples for seeking the 3-dimensional solutions. In Morandi’s late works, the relations between the main object and the background and their colour relations were becoming assimilated and simplified; it can see that the boundaries of many objects merged into the background in many of his works.

The approach is, if we take the furniture as the object, while taking the structural components like the walls and stairs as the canvas, then to make the object (furniture) merged into the canvas (structure), it can easily pass the perception of flowing to the people as the furniture is the very thing which most connected to the people. The space upstairs now is connected to the space downstairs due to this assimilated effect happened between the building structure and the furniture. In order to imply the space concept and work with the atmosphere, a few works of the Morandi’s paintings have been redrawn and placed in some particular corners.

There is not any regular partition wall (plaster wall or brick wall) has been built. The new partition is composed of very light cabinet and 1cm semi-transparent polycarbonate panel. The furniture, stairs, handrails and bar counter all comes up to constitute the partition system.

The prefabricated partition system saved the cost of on-site work, and it also avoided wet operation meanwhile it saved the time. The partition system, as the most important part of the construction had been put into furniture factory which has advanced equipments; this is also a solution to improve the perfection of construction here.